Energia eoliana - Avantajele si dezavantajele folosirii energiei eoliene

      Energia eoliana este o sursa de energie regenerabila generata din puterea vantului. Vanturile sunt formate din cauza ca soarele nu incalzeste Pamantul uniform, fapt care creeaza miscari de aer. Energia cinetica din vant poate fi folosita pentru a roti niste turbine, care sunt capabile de a genera electricitate. Unele turbine pot produce 5 MW, desi aceasta necesita o viteza a vântului de aproximativ 5,5 m/s sau 20 de kilometri pe ora. Putine zone pe pamant au aceste viteze ale vantului, dar vanturi mai puternice se pot gasi la altitudini mai mari si in zone oceanice. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescând iarna, când vânturile sunt mai puternice.

Avantajele utilizarii energiei eoliene:

      Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substante poluante si gaze cu efect de sera, datorita faptului ca nu se ard combustibili.
      Nu se produc deseuri. Producerea de energie eoliana nu implica producerea a niciunui fel de deseuri.
      Costuri reduse pe unitate de energie produsa. Costul energiei electrice produse in centralele eoliene moderne a scazut substantial in ultimii ani, ajungand in SUA sa fie chiar mai mici decat in cazul energiei generate din combustibili, chiar daca nu se iau in considerare externalitatile negative inerente utilizarii combustibililor clasici. In 2004, pretul energiei eoliene ajunsese deja la o cincime fata de cel din anii '80, iar previziunile sunt de continuare a scaderii acestora, deoarece se pun in functiune tot mai multe unitati eoliene cu putere instalata de mai multi megawati.
      Costuri reduse de scoatere din functiune. Spre deosebire de centralele nucleare, de exemplu, unde costurile de scoatere din functiune pot fi de cateva ori mai mare decat costurile centralei, in cazul generatoarelor eoliene, costurile de scoatere din functiune, la capatul perioadei normale de functionare, sunt minime, acestea putând fi integral reciclate.

Dezavantajele utilizarii energiei eoliene:


      La inceput, un important dezavantaj al productiei de energie eoliana a fost pretul destul de mare de producere si fiabilitatea relativ redusa a turbinelor. In ultimii ani insa pretul de productie pe unitate de energie electrica a scazut drastic, ajungand pana la cifre de ordinul 3-4 eurocenti pe kilowatt ora, prin imbunatatirea parametrilor tehnici ai turbinelor.
      Un alt dezavantaj este si "poluarea vizuala" - adica, au o aparitie neplacuta - si, de asemenea, produc "poluare sonora" (sunt prea galagioase). Altii sustin ca turbinele afecteaza mediul si ecosistemele din imprejurimi, omorand pasari si necesitand terenuri mari virane pentru instalarea lor. Argumente impotriva acestora sunt ca turbinele eoliene moderne au o aparitie atractiva stilizata, ca masinile omoara mai multe pasari pe an decat turbinele si ca alte surse de energie, precum generarea de electricitate folosind carbunele, sunt cu mult mai daunatoare pentru mediu, deoarece creeaza poluare si produc efectul de sera.
      Un dezavantaj practic este variatia in viteza vantului. Multe locuri pe Pamant nu pot produce destula electricitate folosind puterea eoliana.
      Turbinele eoliene sunt dispozitive ce transforma miscarea cinetica a palelor unei elice in energie mecanica. Daca aceasta energie mecanica este apoi transformata in electricitate avem de-a face cu un generator alimentat cu vant/convertor de energie eoliana. Impropriu denumite, centralele eoliene sunt, ferme de turbine eoliene, ce sunt conectate la reteaua de distributie a curentului. In componenta unei centrale eoliene nu intra doar turbinele ci si redresoare de curent, transformatoarele si corectoare ale factorului de putere al curentului. In amplasarea centralelor eoliene se tine cont de viteza vantului in zona, pretul terenului, impactul vizual asupra structurilor din vecinatate si apropierea de reteaua de distribuie a curentului.

Noutati

Real-time data: monitorizare in timp real productie energie fotovoltaica/eoliana;


Romania ramane intre cele mai atractive piete din lume pentru energii regenerabile, conform noului raport Country Attractiveness Indices, lansat de Ernst & Young. . Continuare pe ziare.com...

Contact

-

Phone: +4(0740) 041 234
Address: -
E-mail: dutuc_nicolae@hotmail.com

Suport online