Constructie turbina eoliana HomeMade

Inainte de a incepe constructia unei turbine, trebuie analizate urmatoarele aspecte:

1.Pentru ce vreau sa folosesc aceasta turbina?
Vreau sa precizez inca de la inceput ca o turbina eoliana, chiar si de 2kW, NU poate sa aigure necesarul de consum al unei locuinte normale.
Chiar daca este amplasata intr-o zona unde teoretic bate mereu vantul, exista perioade ale anului in care timp de o saptamana, nu bate nicio pala de vant.Chiar si Arcadius, de pe acest forum, care sta in zona Tulcea, are perioade in care turbina nu produce.
Sa nu se creada ca orice adiere de vant produce energie.O turbina incepe sa produca de pe la 3m/s viteza vant, dar si atuci curentul de incarcare este mic.
Formula de calcul a puterii generate de o turbina este:
P(W)=0,5*ro*S*v(3)*eta unde:
ro=densitatea aerului=1,23 kg/mc
S=suprafata elicii in mp
v(3)=viteza vantului in m/s (la puterea a treia)
eta=ranamentul turbinei-intre 0,35 si 0,45
O turbina cu pale de 2m(4m diametru) va produce la un vant de 5m/s
S=pi*r*r=12.56mp
P=0.5*1.23*12.56*125*0.4=387W
Atentie:Palele de 2m sunt deja pale mari, mai greu de facut, nerecomandat pentru un incepator.
Acesti 387W ar inseamna un curent de incarcare(pt un sistem pe 24V) de I=P/U adica I=387/24=17A.
Am zis "ar insemna", fiindca in realitate din acea putere se mai pierde ceva pe stator si pe firele de legatura.
Am facut un calcul, la 40A curent de incarcare si stator bobinat cu sirma de CuEm 2mm diametru, jumatate din putere se pierde pe stator.
Discutam mai tarziu acest aspect.

2.Amplasare
La amplasarea unei turbine, trebuie luate in calcul urmatoarele aspecte:
-Spatiul disponibil.
Daca spatiul este mic, va trebui optat pentru stalp autoportant(zabrelit) fiindca nu exista loc suficient pentru ancore.Costul acestui stalp poate deveni foarte mare, marind cu pana la 40% valoarea investitiei.
Daca spatiul este suficient de mare, se poate opta pentru stalp din teava, cu ancore.
De ex, daca vreau sa ridic stalpul la 10m(echivalent fereastra la et3 al unui bloc!!), ancora de sus va fi la cca.8m.Pentru un unghi de 45 grade intre ancora si stalp(ideal), rezulta 8m distanta la sol de la baza stalpului pana la punctul de ancoraj.Deci este necesar un spatiu liber de 16m in jurul stalpului pentru fixarea ancorelor.
Se poate merge la limita si cu un unghi de 30 grade, caz in care sunt necesari cca 10 spatiu liber.In acest caz tensiunea in cablurile de ancorare va fi mai mare, deci cabluri mai groase.
Se pot folosi 3 sau 4(ridicarea si coborarea mai usoara) ancore iar functie de inaltimea stalpului acesta va fi ancorat in 2 sau 3 puncte
-Obstacole din jur.
Trebuie ca elicea sa fie cu cel putin 3-4 m mai sus decat obstacolele din jur, in special fata de cele aflate pe directia vantului dominant din zona.
Subsemnatul are amplasata elicea langa Bucuresti, unde directia dominanta este ENE(60% din an) si WSW(40%).
Pe directia ENE in curtea vecinului este un ditamai nucul, asa ca a trebuit sa inalt elicea la 15m.Deci atentie!

Buget
Cred ca acest punct trebuia pus primul...
Multi fac greseala sa gandeasca "mi-am luat magneti, am rezolvat jumate din eoliana"
Aceeasi greseala am facut-o si eu acum 3 ani.Nu este asa.
Sa o luam de sus in jos
-magneti, discuri, rasina epoxidica(3kg pt o turbina medie), cupru email pt bobine, pale, rulmenti, fuzeta, montura de fixare a generatorului, sistem de rotire si iesire din vant,coada.
-stalp(teava de 80 mm minim cu 3-4mm grosime in carne) sau stalp zabrelit-aici calculul e mai laborios.Cei care au facut asa ceva pot spune cat a costat.(Atentie la acest stalp trebuie o gramada de taieri/suduri/gauri+suruburi)
-cablu de coborare-minim 4mmp, 3 sau 4 fire(se va vedea mai tarziu de ce 4)
-cablu de otel pt ancore-minim 5mm diametru
-fundatie stalp +ancore(cca 1,5 mc beton pt stalp cu ancore, cam 6-8mc pt autoportant), buloane de fixare, sistem de basculare si ridicare.
-regulatorul electronic de incarcare+rezistente dump-load, cutie tablou, sigurante
-baterii(scumpe al naibii)
-diverse=suruburi+piulite(intra o gramada), grund, vopsea, sistem intindere ancore, etc.Numai astea pot sa ajunga la 500 lei.
MUNCA, MULTA MUNCA.
Atentie:
Anumiti strungari au niste preturi de iti cad plombele.
Daca ai "doua maini stangi", sau esti paralel cu tehnica, mai bine cumperi una gata facuta.
Toate sudurile trebuie facute cu simt de raspundere, eforturile care apar sunt mari.
Daca sunt intrebari, va stau la dispozitie.
Astept eventuale completari sau sugestii

Autor: Dan Paraipan - ECOWINDSOLAR

Generator electric cu flux axial sau dual rotor axial flux generator. Un tip particular de alternator, gandit special pt. construirea lui acasa, e generatorul electric cu magneti permanenti si flux axial, fara perii, ideal pt. turbine eoliene in jurul a 1KWatt, pus la punct de scotianul Hugh Piggott. Generatorul e format dintr-un stator cu infasurari(bobine) fara miez feromagnetic si doua rotoare - de o parte si de cealalta a statorului - realizate din discuri metalice pe care sunt montati magnetii; numarul magnetilor fiecarui rotor e cu o treime mai mare ca numarul bobinelor(multiplu de 3 in trifazic) : la 6 bobine - 8+8 magneti, la 9 bobine - 12+12 magneti, ... .
generator eolian cu flux axial si magneti permanenti
Constructia axiala e permisa chiar de lipsa miezurilor in bobine, altfel atractia magnetilor ar face imposibil acest lucru; fluxul magnetic se inchide la exterior prin cele doua discuri metalice. Magnetii pot avea orice forma - important e ca ei sa fie identici(dimensiuni, forta de aderenta, produs energetic). O modalitate de realizare a corpului statorului dar si a fixarii magnetilor pe discuri este turnarea in rasini poliesterice ce asigura dupa rigidizare atat protectie/rezistenta mecanica cat si o f. buna izolatie electrica.
Polii magnetilor alaturati ai aceluiasi rotor sunt opusi, la fel ca si cei aflati fata in fata pe cele doua rotoare(atractie); poza e o sectiune(stanga) printr-un generator axial cu doi poli; cele doua infasurari ale fiecarei faze(dreapta) - oranj, verde sau bleu - sunt puse in serie(inceput-sfarsit-inceput -sfarsit) iar capetele lor se pot lega in mai multe feluri, de obicei in conexiune stea.
Sarma de cupru F 2mm poate transporta cam 9A, suficienti pt. incarcarea cu C/10 a unui acumulator de 80A - e un punct de pornire pt. constructia alternatorului, dar tot restul depinde de magnetii disponibili - ideali sunt cei de forta din pamanturi rare(NdFeB, Neodim-Fier-Bor) cu forma trape- zoidala (sector de cerc),dar pt. experimentare merge orice ai la-ndemana(chiar cei toroidali de la difuzoare mici si defecte cu tot cu miezul bobinei mobile).
generator eolian homemade
Foto

Noutati

Real-time data: monitorizare in timp real productie energie fotovoltaica/eoliana;


Romania ramane intre cele mai atractive piete din lume pentru energii regenerabile, conform noului raport Country Attractiveness Indices, lansat de Ernst & Young. . Continuare pe ziare.com...

Contact

-

Phone: +4(0740) 041 234
Address: -
E-mail: dutuc_nicolae@hotmail.com

Suport online