Energia solara - panori solare fotovoltaice - avantaje si dezavantaje

     Energia solara se refera la o sursa de energie regenerabila care este direct produsa prin lumina si radiatia solara. Aceasta poate fi folosita sa genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice), sa genereze electricitate prin centrale electrice termale, sa incalzeasca un agent termic din panouri solare cu tuburi vidate, sa incトネzeasca blocuri prin cuptoare solare, etc.

Avantaje:

      Energia solara este disponibila in cantitati imense, este inepuizabila (cel putin pentru cateva miliarde de ani) si este ecologica. Mijloacele de captare a energiei solare nu sunt poluante si nu au efecte nocive asupra atmosferei, iar in conditiile in care degradarea Terrei atinge un nivel din ce in ce mai ridicat, aceasta problema incepe sa fie luata in seama de tot mai multi oameni. In cazul producerii de energie electrica prin intermediul panourilor fotovoltaice, procentul energiei solare din totalul energiei produse pe glob a crescut din ce in ce mai mult odata cu trecerea timpului iar pe masura ce tehnologia se va dezvolta, energia solara va fi utlizata din ce in ce mai mult.

Dezavantaje:

      Raspandirea foarte limitata a utlizarii tehnologiei pentru captarea energiei solare are foarte multe cauze. In primul rand, tehnologia de captarea a energiei solare este inca la inceput si costisitoare. Pretul producerii unui WATT in prezent, prin intermediul celulelor fotovoltaice, este de 6-7 ori mai mare decat cel al producerii sale in termocentrale. De aceea investitia initiala intr-un sistem de producere a energiei prin captarea razelor solare este mare, chiar daca amortizarea se produce in timp, sistemele fiind in general foarte fiabile si putand functiona 10-25 de ani fara mari costuri de intretinere.

      Cel mai mare dezavantaj este insa acela ca energia solara este dependenta de razele soarelui, cu alte cuvinte de cantitatea de radiatii solare care ajung pe Pamant. Iar aceasta este variabila, in functie de ora, de perioada a anului, de conditiile atmosferice, etc. Si nu in ultimul rand, randamentul sistemelor solare depinde in mare masura de unghiul sub care cade raza de soare pe panoul solar, asadar de pozitia pe glob.

      Energia solara este cu siguranta o alternativa, la fel ca si energia eoliana sau marina. Pentru ca in conditiile actuale, necesarul energetic al Terrei are nevoie de existenta centralelor pe baza de carbune sau nucleare. Dar in viitor, acest fapt se va schimba cu singuranta.

Harta radiatiei solare in Europa

energie solara

      ENERGIA FOTOVOLTAICA:

fotovoltaice - Este gratis;
- Nu poluează mediul inconjurator;
- Se poate transforma in energie electrică cu investiții minime;

      Comparativ cu energia eoliană, unde potenţialul de vânt este concentrat cu precădere în zona Dobrogei şi a Moldovei, potenţialul solar al României este răspândit aproape pe întreg teritoriul ţării.

Noutati

Real-time data: monitorizare in timp real productie energie fotovoltaica/eoliana;


Romania ramane intre cele mai atractive piete din lume pentru energii regenerabile, conform noului raport Country Attractiveness Indices, lansat de Ernst & Young. . Continuare pe ziare.com...

Contact

-

Phone: +4(0740) 041 234
Address: -
E-mail: dutuc_nicolae@hotmail.com

Suport online